Dolar Sahipleri Ecel Terleri Dökecek: Merkez Bankası Kararıyla Resmen Yasaklandı!
Döviz tarafında yaşanacak kur şoklarının önüne geçebilmek amacıyla uygulanmaya başlanan Kur Korumalı Mevduat (KKM) sistemi, yaz aylarında yeni ekonomi yönetimiyle birlikte tasfiye sürecine girdi.
26 haftadır uygulamadan çıkışlar sürerken, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), şubat ayının başlarında Resmi Gazete’de yayımlanan tebliğin uygulama talimatını bankalara gönderdi. Mart ayı itibarıyla KKM müşterilerinin vadelerinde uygulanacak değişiklik, bankaların müşterilerine sunduğu asgari faiz oranında düşüş yapılmasını öngörüyor.
KKM’DE PARASI OLANLARA ÖDENECEK FAİZ TUTARI DÜŞÜRÜLDÜ
25 Eylül tarihli tebliğ ile Merkez Bankası, bankaların KKM müşterilerine ödemesi zorunlu olan minimum faiz zorunluluğunu kaldırmıştı. Aralık ayında TCMB kararı ile yeniden getirilen zorunluluk, ilk aşamada politika faizinin yüzde 85’i olarak uygulanırken, 1 Şubat tarihli Resmi Gazete’de yapılan değişiklik ile bu oran yüzde 80’e indirildi.
Bir başka deyişle bankalar, KKM müşterilerine halihazırda yüzde 45 olan politika faizinin 0,80’lik oranına denk gelen, yüzde 36 seviyesinde faiz sunmak zorunda. İnsiyatife bağlı olarak bankalar bu oranın üzerine çıkabilecek olsa da, zorunlu karşılık yaptırımları ve dönüşüm paylarının yakalanması doğrultusunda tüm bankaların KKM’deki müşterilere yüzde 36’lık faiz teklifi sunması muhtemel gözüküyor.
1 Ocak tarihi itibarıyla yeni Kur Korumalı Mevduat hesaplarının Türk lirası dönüşümlü şekilde açılması yasaklanırken, vadesi devam eden hesaplar için yapılan değişikliğin mart ayı itibarıyla yürürlüğe gireceği öğrenildi.
DÖVİZDEN DÖNÜŞÜMLÜ HESAPLAR İÇİN YENİ YASAKLAR YOLDA
Bankalara verilen örtülü talimatlar ile mevduat faizlerini yukarı çeken Merkez Bankası, TL mevduatındaki cazibeyi yükselterek KKM sahiplerinin doğal yollar ile uygulamadan çıkışını hedeflese de, haftalardır yaşanan tasfiye sürecinde KKM’den çıkış hızının düşmeye başlaması, yeni radikal adımlara başvurmayı zorunlu kılıyor.
Ekonomistler, ilerleyen haftalarda dövizden dönüşümlü KKM hesapları için kombiyo vergisi ve kur farkı yoluyla elde edilen kar için küçük vergilendirmeler getirilebileceğine dikkat çekerken, bu kısıtlamaların bireysel kullanıcılar yerine ilk aşamada şirketler için hayata geçeceği iddia ediliyor.