Ege Üniversitesi sigara ile topyekûn mücadele ediyor
Ege Üniversitesi Madde Bağımlılığı, Toksikoloji ve İlaç Bilimleri Enstitüsü (BATI) ile Tıp Fakültesi Hastanesi Halk Sağlığı ve Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalları tarafından sigarayı bırakmak isteyen vatandaşlara yönelik hem tıbbı tedavi hizmetleri hem de bilinçlendirme ve farkındalık oluşturma faaliyetleri sürdürülüyor.
Ege Üniversitesinde, Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak’ın öncülüğünde başlatılan ‘Dumansız Hava Sahası’ uygulaması kampüs genelinde devam ederken, tütün ve tütün ürünlerinin kullanımının önlenmesine yönelik sosyal sorumluluk projeleri ile etkin mücadele yürütülüyor. Tütün ve ürünleri, önemli sağlık sorunlarına ve her yıl yüzbinlerce erken ölüme yol açmasına rağmen tüketilmeye devam ediyor.
Ege Üniversitesi Madde Bağımlılığı, Toksikoloji ve İlaç Bilimleri Enstitüsü (BATI) Müdürü ve Madde Bağımlılığı Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Görkem Yararbaş, tütün kullanımı ve sağlık etkileri açısından topluma verdiği zararlar konusunda açıklamalarda bulundu.
Ülkemizde sigara içme oranlarını azaltmak için yürütülen çalışmaların özverili bir biçimde sürdürüldüğünü ifade eden Doç. Dr. Yararbaş, “Sağlık Bakanlığı’nın desteklediği ücretsiz ilaç tedavi olanakları ve tütünsüz hava sahası için yapılan yasal düzenlemeler sürmektedir. Bu düzenlemeler toplumun tamamını korumak için yapılmıştır. Kapalı ortamlarda tütün ürünlerinin kullanılması sigara içenlerin kendileri açısından da fazladan sağlık riski yaratmaktadır. Bu nedenle bu düzenlemelere toplumun tamamı olarak beraberce sahip çıkmalıyız” diye konuştu.
Doç. Dr. Görkem Yararbaş, “Ege Üniversitesi Madde Bağımlılığı, Toksikoloji ve İlaç Bilimleri Enstitüsü olarak tütün bağımlılığı alanında hem tedavi desteğini hem de araştırmalarımızı aktif bir biçimde sürdürüyoruz. 2011 yılında hizmete giren Sigara Bırakma Polikliniğimiz günümüze dek kesintisiz olarak hizmet vermiştir ve araştırmalarımızın sonuçlarıyla sürekli gelişen bir anlayışla hizmete devam etmektedir” dedi.
Sigarayı bırakmanın bireylerin yaşamlarında yaptıkları köklü bir değişim olduğunu ifade eden Doç. Dr. Yararbaş, “Tedavi başarısını yalnızca sigara içip içmemeye endekslemek bireylerin değişim çabalarının yeterli destek görmemesiyle sonuçlanabilir. Biz ekip olarak sigara içen danışanlarımızın mevcut durumlarını değerlendirerek onları sigarasız bir yaşama ulaşma yolculuklarında bulundukları değişim evresine göre destekliyoruz. “Tütün Kullanan Bireyler için Çevrimiçi Psikolojik Destek Programı’nın Geliştirilmesi ve Uygulanması” başlıklı BAP projemizin ürünü olarak geliştirdiğimiz program ile özellikle sigara bırakmaya hazır oluşluğu düşük bireyler için yepyeni bir destek oluşturduk. Dünya Sigara Bırakma Günü, tütünsüz bir yaşamı tercih etmek ve ona ulaşmak için güzel bir fırsattır. Sigara içenleri bu fırsatı değerlendirmeye davet ediyoruz” diye konuştu.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı